Ressenya: Família, Ba Jin

 

L’obra de Ba Jin (Família) no tant sols ens permet veure el conjunt familiar en la societat xinesa d’abans de la instauració de la república popular sinó que ens deixa entreveure aquest nucli dins d’un entramat fora de lo comú. Per tant, és interessant el fet de com la tradició es va desfent i va guanyant el pes del “jo” del individu a través de les noves corrents o utopies que es plantegen a l’època.

Cada paper dins de jia no és casual. Tot posseeix un perquè, mai res és arbitrari dins la comunitat, ja que una de les principals virtuts d’aquesta és sens dubte l’economia de la mateixa i la voluntat de continuïtat vers els interessos personals.
L’arrelament tan profund dins la ment humana d’aquests valors familiars va garantir la difusió durant segles de la cultura nacional xinesa, però de la mateixa forma que l’impedí desfer-se d’aquesta rigidesa que la caracteritzà.

 

L’autor, no ens dona una història amb bons acabaments per cada un dels individus sinó que es serveix de la tragèdia per a fer una crítica de la seva pròpia societat de fets que ocorrien dia a dia.
Tant és així que a partir de la seva publicació, va ser una obra de gran calatge juvenil. Sota un punt de vista subjectiu, és ben cert que pel lector estranger o occidental pot haver-hi una completa desconeixença d’alguns processos socials, ja que el mètode
familiar tan extens com el xinès no és comparable al model europeu.
No obstant, aporta quelcom que permet endinsar-se a través de l’angoixa i alegria de nombrosos personatges dins una realitat mil·lenària de ritus, psicologia, noció de grup, etc.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s